אור הירח

פורסם ב 19.11.21

את הסיפור של היום קיבלתי מפנינה מספרת הסיפורים לפני כמה שנים.

היה הייתה פעם קהילה של גחליליות שגרה בתוך גזע של עץ, אחד העצים הכי מהודרים וזקנים בתאילנד.

כל ערב, כשהכל היה שרוי בחושך ובשקט ורק ניתן היה לשמוע את הרשרוש של הנחל, כל הגחליליות היו יוצאות מהגזע, מתפרשות על כל ענפי העץ הגדול, עפות מסביבו, משחקות ורוקדות בשמחה. העץ וכל השמים שסביבו הוארו באלפי ניצוצות. זה היה מחזה מרהיב.

כל הגחליליות חיכו בכיליון עיניים לשעת הערב כדי לצאת מהגזע ולזהור בחושך. חוץ מגחלילית אחת. גחלילית זעירה שלא אהבה לצאת לעוף. “לא! לא! גם היום אינני רוצה לעוף!” הייתה חוזרת ומדגישה “לכו, אתן. אני מרגישה מצויין בבית”

לילה אחד, כשכל הגחליליות יצאו לעוף, סבתא גחלילית נגשה אליה ושאלה אותה בשיא העדינות: “מה קורה לך, נכדתי היקרה? למה את לא רוצה אף פעם לצאת מהבית? למה את לא רוצה להאיר את הלילה יחד עם כולנו?”

“אינני אוהבת לעוף!” השיבה הגחלילית הזעירה. “אבל למה את לא אוהבת לעוף ולהראות את אורך?” לא הרפתה הסבתא.

“בשביל מה לצאת? עם האור שיש לי אף פעם לא אוכל לזהור כמו הירח. הירח הוא גדול ומבהיק, ואני לידו – כלום. אני כל כך זעירה שלידו אני סתם שביב. לכן, אינני רוצה לצאת מהבית, כי אף פעם לא אצליח לזרוח כמו הירח.”

הסבתא הקשיבה בקשב רב לנכדתה. “אוי! ילדתי” אמרה וחייכה “יש משהו שעליך לדעת. לו היית יוצאת מהבית יחד איתנו, היית יודעת זאת מזמן.”

“מה עלי לדעת שאינני יודעת?” שאלה הגחלילית הזעירה מלאת סקרנות.

“עליך לדעת שלירח אין אותו אור כל לילה” השיבה הסבתא “הירח משתנה כל לילה. יש לילות שהוא עגול כמו כדור זורח מעל השמיים. אבל יש לילות שהוא מתחבא, זוהרו נעלם וכל העולם שרוי בחושך עמוק.”

“באמת, יש לילות שהירח נעלם?” שאלה בתדהמה הגחלילית הזעירה.

“בוודאי! ילדתי” המשיכה הסבתא בהסבריה. “הירח משתנה כל הזמן. לפעמים הוא גדל, ולפעמים הוא קטן. יש לילות שהוא עצום בצבע אדום, ולילות שהוא נעלם מאחורי צללים או עננים. הירח משתנה כל הזמן ולא תמיד זוהר באותה עוצמה. לעומת זאת, את, גחלילית זעירה, תמיד זוהרת באותה עוצמה, ותמיד עם האור שהוא רק שלך.”

הגחלילית הזעירה נדהמה מההסברים של סבתא. אף פעם לא שערה שהירח משתנה, שלפעמים הוא זוהר ולפעמים הוא נכבה. מאז, לאחר השיחה עם סבתא, הגחלילית הזעירה יצאה כל לילה מתוך גזע העץ כדי לעוף עם משפחתה וחבריה. סוף סוף היא הבינה, שלכל אחד יש את אורו המיוחד.

חומר למחשבה: מהו “הירח” שלנו? מה הסיפור שאנחנו מספרים לעצמנו ובגללו נמנעים מלהאיר את העולם באורנו המיוחד?

תפילה לגשם

פורסם ב 12.11.21

הסיפור של היום הוא במסגרת התפילות שלי לגשמי הברכה שמתעכבים…

כבר סוף נובמבר והגשם לא מגיע. השדות חרושים וזרועים מחכים ומחכים לשוא…

ראש הכפר כנס אסיפת חירום. אחרי שעה של דיון סוער נפלה החלטה: הוחלט שכל תושבי הכפר יעלו אל ההר הגבוה ויתפללו לגשם.

שיירה ארוכה של אנשים, בני נוער וילדים החלה לעלות לכיוון ההר. בסוף השיירה הלך ילד קטן, בן פחות מחמש שנים וגרר אחריו מטריה גדולה.

איש זקן, שראה את המחזה, ניגש אליו ושאל: תגיד לי ילדון, מה אתה עושה? בשביל מה אתה מתאמץ לגרור מטריה, אתה לא רואה איזה שמים כחולים וטמפרטורות גבוהות יש היום?

אז ענה לו הילד: אנחנו הולכים להתפלל לגשם? או לא הולכים להתפלל לגשם?

כשאנחנו מבקשים משהו, כדאי לודא תחילה שהכנו את עצמנו לקראתו.

לראות בפעם הראשונה

פורסם ב 5.11.21

הסיפור של היום הוא סיפור שמסתובב ברשת ואינני יודעת מה מקורו

בחור צעיר ישב עם אביו ברכבת כשמבטו מופנה לחלון: “אבא, תראה, העצים זזים לקראתנו” אמר בהתרגשות. האב חייך.

זוג צעיר שישב במושב הסמוך הביטו בבחור הצעיר ברחמים. הוא התחיל שוב להתרגש: “אבא תראה, העננים רצים איתנו”.

בני הזוג לא יכלו להתאפק עוד ופנו אל האב: “אולי כדאי שתקח את הבן שלך לרופא טוב” אמרו.

האיש המבוגר חייך ואמר: “זה בדיוק מה שעשיתי. אנחנו בדרך חזרה מבית החולים. הבן שלי היה עוור מלידה. רק לפני כמה ימים התחיל לראות וזו זו פעם ראשונה שהוא נוסע ברכבת מאז”…

מה לדעתכם ישתנה בחיינו אם נפתח יכולת להתבונן על כל דבר במבט של בחור צעיר שרואה פעם ראשונה, אם נפתח יכולת לראות ולהעריך את היש בחיינו ולא לקחת אותו כמובן מאליו?

שדה גן העדן

פורסם ב 29.10.21

את הסיפור של היום קיבלתי לפני כמה שנים מפנינה מספרת הסיפורים (תודה פנינה!) והשבוע נזכרתי בו.

היה היה איכר שהתעייף משגרת העבודה הקשה בשדה והחליט למכור את הנחלה שלו. השכן של אותו איכר היה משורר דגול. פנה האיכר לשכנו המשורר, אשף המילים, וביקש ממנו שינסח למענו את מודעת המכירה.

המשורר נענה ברצון. וכתב למען האיכר את המודעה הבאה:
“אני מוכר את המקום המופלא ביותר עלי אדמות. אדמה פוריה לעיבוד חקלאי, מוקפת טבע מקסים ומעורר השראה, חורש יפהפה עטור פריחה מרגשת, נחל צלול עם מים טהורים, גן עדן עלי אדמות!”

המשורר נאלץ לנסוע לתקופת מה. כשחזר הלך לבקר בבית האיכר, כדי לגלות מיהו שכנו החדש אשר רכש את המקום.

להפתעתו הוא מצא במקום את שכנו הותיק, עוסק כתמיד בעבודות השדה. “לא תכננת למכור את הנחלה ולעבור למקום אחר?” שאל אותו.

האיכר השיב לו בחיוך: “אחרי שקראתי את המודעה שכתבת לי, הבנתי שברשותי המקום הכי מופלא עלי אדמות ושאין מקום טוב ממנו”…

חומר למחשבה: באותה מציאות נתונה, חשיבה אחרת ונקודת מבט אחרת מאפשרת חוויה שונה לגמרי.

רגעי האושר

פורסם ב 22.10.21

הסיפור של היום הוא אגדה הודית שמסתובבת ברשת

לאחר ימים רבים של נדודים, הגיע לכפר קטן אדם שכל עיסוקו היה מכירת סדקית וציוד תפירה. האדם הגיע אל הכפר בשעות הלילה המאוחרות ולא הרגיש בנוח להיכנס לאחת הבקתות ולבקש ללון בה ועל כן הניח את ראשו על האבן הראשונה שנקרתה בדרכו.

בבוקר כשקם, נבהל אותו סוחר מעצם העובדה שגילה כי נח על מצבה כל הלילה… הביט סביבו וראה שהעביר את הלילה בבית קברות. חרד ומפוחד הביט על גבי המצבה וראה כי חקוק עליה: ג`אפור, שנתיים, שלושה חודשים וארבעה ימים… עבר הלאה וראה שעל המצבה השנייה כתוב: ארונדהטי, שנה, חודש ועשרים יום וכך הלאה.

הסוחר נחרד מעצם העניין, שמא ישנה מגפה התוקפת את ילדי הכפר, ניגש לראש הכפר ושאלו לפשר העניין.

ראש הכפר חייך והרגיעו כשסיפר לו את הסיפור הבא: ביום בו ילדי הכפר הופכים לבוגרים, הם מקבלים פנקס קטן ועיפרון ואותם הם תולים על צווארם יום-יום, שעה שעה – כדי לכתוב ולאסוף בין דפי הפנקס את כל רגעי האושר שהם חווים במשך חייהם.

בבואו של האדם להחזיר נשמתו לבורא, יושבים חכמי הכפר וסופרים את ימי האושר להם זכה האדם בחייו ועל גבי מצבתו רושמים בעצם רק את מספר הימים בהם היה האדם מאושר ושמח בחלקו.

אין זה חשוב מתי נולדת, למי וכמה זמן חיית – אמר לו ראש הכפר, החשוב מהכול הוא כמה זמן איכות ואושר ניצלת בחייך.

המנזר

פורסם ב 15.10.21

את הסיפור של היום קיבלתי מעדה ופרסמתי כבר בעבר, אבל כשנזכרתי בו הבוקר הרגשתי שהגיע הזמן לפרסם אותו שוב. מקווה שתאהבו אותו כמוני.

מסופר על שלושה נזירים שהחליטו להקים מנזר שיהיה מקום של לימוד ותרגול בצפון הודו. הם מצאו מבנה נטוש שלא היה שייך לאף אדם על צלע ההר, שיפצו את המבנה והקימו מנזר.

המנזר קם, ומכיוון שהוא היה היחיד באזורו, המון מטיילים הגיעו ללמוד, לתרגל, ולשהות שם. המקום שיגשג לו, והיה שם דבר באזורו.

לאט לאט, צצו עוד מנזרים אחרים באיזור, ועם הזמן הלכה והתמעטה זרימת המטיילים. הנזירים שחפשו דרכים להחזיר את התנועה למרכז שלהם, החליטו ללכת להתייעץ עם זקן חכם שגר בקצה הכפר הסמוך. הפילו גורל, ונבחר הנזיר הצעיר ביותר ללכת, ולשאול את עצת החכם.

יצא הנזיר לדרך מוקדם בבוקר, ואחרי שלוש שעות בדרך הגיע אל החכם ודפק על דלתו. פתח החכם את הדלת, הזמין את הנזיר להיכנס, והגיש לו כיבוד. אחרי שהשביע את רעבונו, שאל הנזיר את עצתו של החכם “אין לנו תנועה במנזר, ואנחנו מודאגים מאוד, אולי יש לך איזה רעיון בכדי לחזק את התנועה במנזר, אנחנו מאוד רוצים להמשיך ללמד”

חשב החכם, וענה “אין לי רעיון בשבילכם, כרגע זו המציאות, תתנחמו בזה שהתלמידים לומדים במנזרים השכנים”

הנזיר מאוד התעצב וניסה שוב “אין לך שום עצה?”

“לא, העצה היחידה היא לקבל את מה שיש” ענה החכם

הנזיר לא יכל היה להסתיר את עצבותו, ופנה לכיוון הדלת, בחזרה למנזר.

“שמעתי שאחד מכם הוא המבורך” מלמל החכם

“מה?” ענה הנזיר

“יש שמועה שמסתובבת בכפר, שאחד מכם, מתוך השלושה, הוא מבורך, התעורר, הגיע להארה… אבל זו רק שמועה, כנראה סתם קישקושים” ענה החכם

המשיך הנזיר לכיוון הדלת, ויצא, זאת אחרי שהחכם צייד אותו במים ופירות.

כשהגיע הנזיר למנזר, סיפר לחבריו, שלחכם לא הייתה שום עצה, ומה שיש לעשות זה להכיר במצב, ולהתנחם שהטיילים לומדים, במנזרים השכנים.

“שום עצה?, בטוח הוא אמר משהו” התעקש אחד הנזירים

“שום עצה, הוא אמר שרצה איזו שמועה בכפר, שאחד מאיתנו הוא המבורך, שאחד מאיתנו הגיע להארה והתעורר, רק הוא לא אמר מי”

הנזירים פרשו לחדריהם. כשהנזיר הצעיר הגיע לחדרו, הוא חשב לעצמו, “אם אחד מאיתנו הגיע להארה, זה בטוח לא אני, הייתי יודע. זה כנראה אחד מהשניים, מה שזה אומר שממחר בבוקר אני אתחיל לשרת אותם יותר, ללמוד מהם, להקשיב להם יותר”

שני הנזירים האחרים חשבו מחשבה דומה “אם אחד מאיתנו הגיע להארה, זה בטוח לא אני, הייתי יודע. ממחר, אדבר יותר נכון אליהם, ואנסה יותר לכבד את הנוכחות שלהם”

בבוקר, כשקמו הנזירים לעמל יומם, כל אחד מהם שירת את חבריו, חמל יותר, מחל יותר, אהב יותר, היה רגיש יותר לצרכים של השני, והשתדל יותר לשמור על טוהר המילה.

אחרי כמה ימים של תרגול חמלה ונדיבות לב באופן רציף אחד לשני ולשלישי הגיע למנזר מטייל. הנזירים אירחו אותו בחפץ לב, למדו איתו ותרגלו איתו. המטייל התרשם מאוד מהאוירה המיוחדת של קבלה כבוד ונדיבות ששררו במנזר וכשהמשיך בדרכו אחרי כמה ימים סיפר לכל מי שפגש על המקום המיוחד, ועל היחס המיוחד של הנזירים זה לזה.

מטיילים נוספים הגיעו, התרשמו גם הם וכך פשטה השמועה שהמזר הזה הוא מקום מיוחד של אהבה, כבוד ונדיבות. לאט לאט, בקצב נכון, חזר המנזר להתמלא, ולהיות מקום שוקק ללמידה ולתרגול לכל מי שחפץ.

חומר למחשבה: איך יראה העולם שלנו אם נתייחס לכל אדם שנפגוש בחיינו כאילו הוא המבורך שהגיע להארה?

התוכי

פורסם ב8.10.21

את הסיפור של היום מצאתי באוסף הסיפורים המקסים של שוקה דינור.

מלך עשיר ואהוב על נתיניו ערך סיור בְּממלכה שכנה. בסיום הסיור הוא קיבל במתנה שני תֻּכִּים צבעוניים ויפהפיים, מיערות הממלכה הזו.

“התוכים האלה צריכים סביבה טבעית בכדי לגדול ולהתפתח, אל תשכן אותם בִּכלובים.” כך הסבירו למלך.

כשחזר לממלכתו הקים המלך עבור צמד התוכים הללו גן גְדול-ממדים עם צמחייה מטופחת, אגמים כחולים ומפלי מים.

התוכים גדלו בגן. האחד פרח מהר ברחבי הגן, סוקר כל פינה ולא שבע מגודלו ויופיו של הגן, והתוכי השני… עצל… נותר על הענף שעליו עמד מיומו הראשון בגן, מסרב לעזוב אותו.

כל מאלפי התוכים המומחים בממלכה, שהגיעו בהזמנת המלך, לא ידעו כיצד לשכנע את התוכי לעוף ולעזוב את הענף.

כשכבר כמעט והתייאש המלך, ואפילו חשב להחזיר את התוכי לנותן המתנה, הגיע לארמון איכר קשה-יום, כמו באגדות. “תנו לי שעה קלה עם התוכי ואני אשכנעו להתרומם ולעוף.” יועצי המלך כמעט וגירשוהו מהארמון, כי הכיצד יצליח היכן שכל המומחים כשלו, אבל המלך ששמע עליו, הסכים לתת לו הזדמנות.

“רק עשה לי טובה,” אמר האיכר למלך, “עזוב את הגן לשעה קלה, תן לי לטפל בנושא לבדי.” לאחר כשעה שב המלך לגן וראה להפתעתו ולשמחתו את שני התוכים מתעופפים להנאתם בגן.

“איך הצלחת במקום שכל המומחים כשלו? איך גרמת לתוכי העצל לעזוב את הענף ולעוף?” שאל המלך את האיכר.

“מאוד פשוט, הוד מעלתו” ענה לו האיכר… “כל שעשיתי… זה לנסר את הענף שעליו הוא ישב.”

לפעמים גם אנחנו כמו התוכי העצל, נצמדים לאזור הנוחות שלנו ומפסידים בגללו את יופי הגן… לפעמים החיים מנסרים לנו את הענף ומכריחים אותנו לצאת מאזור הנוחות, אבל לא תמיד, לפעמים אנחנו צריכים יוזמה ואומץ לוותר בעצמנו על אזור הנוחות, ולהתחיל לעוף…

הצפרדעים והבור

פורסם ב1.10.21

הסיפור היום הוא סיפור קלסי שתמיד טוב להזכר בו.

להקת צפרדעים טיילה לה ביער, לפתע, מעדו שתי צפרדעים לתוך בור עמוק מאוד. התגודדו שאר הצפרדעים יחדיו סביב הבור. כשראו את עומק הבור הן צעקו לצפרדעים שנפלו: “חבר’ה, אין לכן שום סיכוי לצאת מכאן בחיים… אתן נחשבות כבר כאילו מתתן… חבל לכן בכלל להתאמץ!”

אולם הצפרדעים שנפלו כלל לא העלו על דעתם לוותר על חייהם בקלות שכזו, התעלמו מהסביבה וניתרו בכל כוחן. כל אותו הזמן הצפרדעים שבחוץ המשיכו ל”עודד” אותן … בעוד הצפרדעים שבבור מקפצות בכל כוחן…

אחת הצפרדעים שבבור הבינה את המסר, היא הפסיקה לנתר, כוחותיה אפסו והיא מתה בקרקעית הבור. הצפרדע השניה לא ויתרה, היא ניסתה והמשיכה בכל כוחותיה לנתר ולקפוץ, בה בשעה שהצפרדעים מסמנות לה בתנועות וצועקות מפתח הבור “חבל על המאמץ… אין לך שום סיכוי בעולם…”

בסופו של דבר, היא ניתרה בעוצמה כה גדולה עד שהצליחה לצאת החוצה מהבור. כשיצאה החוצה, תשושה אך מלאת סיפוק שאלו אותה: “הבור היה ממש עמוק, איך עשית זאת?”

בשפת הסימנים הסבירה להם אותה הצפרדע כי היא פשוט חירשת… היא לא שמעה מה אומרים לה, ובטעות פירשה את קריאותיהן הנרגשות כמילות עידוד… היא הבינה שהן מסמנות לה כל הזמן שביכולתה לצאת, שהיא יכולה להצליח לקפוץ החוצה, זה מה שנתן לה את הכח…

מקהלת הקולות שהכי משפיעה עלינו, היא לא המקהלה החיצונית, אלא מקהלת הקולות שבתוך ראשנו. האם הקולות האלה תומכים בהצלחה / שמחה / התפתחות שלנו או מחבלים בהן?

הגרזן

פורסם ב 24.9.21

את הסיפור לשבת היום מצאתי בספר סיפורי חכמה ולב שליקט וערך אלון רז.

איש אחד קם בבקר יוצא אל החצר ומגלה שהגרזן שלו נעלם.

באותו זמן עבר במקום שכנו. מן האופן בו הלך השכן, ברך לשלום ומהר לדרכו היה האיש בטוח כי השכן הוא שגנב את הגרזן. היתה לו הליכה של גנב, חיוך של גנב ודיבור של גנב.

כל אותו היום היה האיש עסוק בלכעוס על שכנו הגנב. לפנות ערב מצא לפתע את הגרזן מונח מתחת לשיח בדיוק במקום בו השאיר אותו הוא עצמו רק יום לפני כן

מיד אחרי שמצא את הגרזן חלף שם שוב השכן בשובו מהעבודה. חיוכו ברכתו וקצב הליכתו היו לגמרי זהים לאלה של הבוקר, דבר לא השתנה, אלא שהפעם ברך האיש בחמימות את שכנו בחזרה.

מה גרם לגיבור הסיפור שלנו להסתובב כל היום בכעס? הרגל חשיבה מאוד נפוץ שנקרא “חשדנות”. יש עוד הרגלי חשיבה נפוצים ששודדים את השמחה של כולנו כמו דאגות, בקורת עצמית, קנאה…

כוחו של סיפור

פורסם ב 17/9/21

הסיפור היום הוא סיפור על כוחם של סיפורים. מצאתי אותו באוסף הסיפורים סיפורי חכמה ולב שליקט וערך אלון רז.
לפני הרבה שנים חי מספר סיפורים פלאי. הוא נשא על גבו שק של אבנים. היו בשק אבנים גדולות וקטנות, יקרות ופשוטות. בשביל כל סיפור בחר אבן אחת מהשק, החזיק אותה בכף ידו, והצמיד אותה לליבו. מספר הסיפורים הפלאי נשא את השק בקלות, אבל לא היה אחד, אף לא החזק שבמאזיניו, שהצליח אי פעם להרים, לא כל שכן לשאת, את השק.

יום אחד הגיע לכפר קטן והתיישב בככר בכפר. מיד החלו להאסף אנשים לשמוע את סיפוריו. בקהל היתה גם נערה עניה, יתומה, שהשאירה את אחותה הקטנה ממנה בבית חולה, ויצאה לחפש מזון ותרופה בשבילה. בדרכה הגיעה לככר הכפר והצטרפה למאזינים.

עיניו של מספר הסיפורים סרקו את קהל המאזינים וננעצו בעיניה של הנערה הענייה שעמדה בקצה הקהל הגדול. הוא התבונן בה רגע אחד, בריכוז עז, ואז פנה לשק האבנים בחר מתוכו אבן אחת, הצמיד אותה לליבו והחל בסיפורו.

כל זמן שסיפר לא משו עיניו ולו לרגע מעיני הנערה, אך כל אדם שישב בקהל מוכן היה להשבע שלו עצמו, במיוחד בשבילו ועבורו מיועד הסיפור.

בסיום הסיפור קרב המספר אל הנערה הושיט לה את ידו והניח בכף ידה את האבן בה החזיק. היתה זו אבן פשוטה למראה. “שובי לביתך וספרי את הסיפור הזה לאחותך החולה” אמר.

חזרה הנערה הביתה, וכבר מבחוץ שמעה את קולות השיעול הרמים של אחותה הצעירה. “אני מצטערת אחותי” אמרה, “לא מצאתי אוכל ולא תרופה, אבל פגשתי מספר סיפורים פלאי שנתן לי אבן וסיפור בשבילך”. והיא החזיקה את האבן בכף ידה, וסיפרה את הסיפור ששמעה זה עתה בככר הכפר.

“זה מרווה יותר מכל משקה” אמרה האחות החולה. “ספרי לי שוב”. והיא ספרה.

“זה טעים יותר מכל מאכל” אמרה האחות החולה. “ספרי לי שוב”. והיא ספרה.

“זה מרפא יותר מכל תרופה” אמרה האחות החולה. “ספרי לי שוב”

וכך סופר הסיפור שוב ושוב עד ששתי האחיות נרדמו.

בבקר, התעוררה האחות הגדולה בדאגה, קרבה למיטת אחותה, והופתעה לגלות שאחותה נושמת בשלווה נשימות קלות עדינות ומשחררות. היא חשה באבן המונחת בכף ידה ופתחה אותה. קרן שמש ראשונה של בוקר האירה את האבן בכף ידה. אבן ירוקה, אזמרגדית, שפסים עדינים של זהב וכסף יצרו בה רקמת פלא…

לפעמים סיפורים יכולים לרפא…

ולא רק סיפורים, יש הרבה מאוד דרכים בהן אנחנו יכולים לרפא את עצמנו בנוסף לדרך ה”רגילה” שהיא לקחת את עצמנו לרופאים, לקחת תרופות, ולעבור ניתוחים או פרוצדורות רפואיות.